Uniformisanost bojama │ MomDIY

Da li ste znali da je do 1940. godine svetlo plava smatrana bojom za devojčice, a crvena za dečake? Svetlo plava je važila za nežnu boju i samim tim prikladnu za devojčice, a crvena, kao boja krvi, za hrabre i jake dečake. Čak iako se može reći da je i ovakva podela besmislena, ipak nam govori o nekoj drugačijoj podeli, nego onoj na koju smo danas navikli. A kako je došlo do toga?

Nekada su deca nosila bele haljine bez obzira na pol, jer je to bilo praktično za presvlačenje pelena. Šišali su ih prvi put tek negde sa šest godina. Danas bi se tako nešto smatralo nekonvencionalnim. Ne smem ni da zamislim kakve bi reakcije izazvalo da roditelji svoga deliju obuku u haljinu i ne ošišaju. Neutralne boje su bile u modi za decu, za koje se kako kažu vidi veliki povratak danas.

A onda te 1940. godine veliki proizvodjači u Americi odlučuju da je sada plava za dečake, a roze za devojčice. I kako se takva garderoba nalazila u radnjama, ljudi su se navikli i navikli su da svoju decu tako oblače, pa se stvorio trend koji je manje-više bio nametnut.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, došlo je do male promene, zbog borbe za ženska prava i ravnopravnost, kada su se u modu vratile neutralne boje. Međutim već osamdesetih godina se vraća na podelu roze/plava jer su tada nastali i prenatalni testovi kojima je mogao da se odredi pol. Naravno da su to iskoristili oni koji su se bavili izradom dečije garderobe i opreme kako bi roditeljima ponudili punu opremu za njihovu buduću prinovu.

Danas iako ima dosta plave i roze garderobe, veruje se da će  neutralna boja opet malo zavladati svetom beba, pa će mališani, devojčice i dečaci biti slični i biće ih teško razlikovati na prvi pogled.

loading…

Morate priznati da je kod nas sve teže pronaći garerobu neutralnih boja ako uđete u neku radnju. Uglavnom vas zaslepe plava ili roze boja, pa se čini na momente da ni crvena i zelena nisu više prihvatljive. Mislim da su ovu manu velikih prodavnica roditelji odavno primetili, pa oni sami  danas pokreću nove brendove dečje odeće, jer su uvideli priliku da ponude istomišljenicima baš ono što žele.

Ne kažem da moju ćerku nećete videti sa mašnom na glavi, ili mog dečaka obučenog u plavo, samo želim da naglasim, da svoju decu neću oblačiti samo u roze ili plavo, jer se ja sama tako ne oblačim i ne vidim ništa specijalno i lepo u tome. Volim da su mi deca lepo obučena, da im je udobno i da se lepo osećaju u tome. Jer to su samo boje, zašto je bitno koje su?!


About Jelena Savić

Po struci bibliotekar a po pripodi zaljubljenik u knjige, enterijer doma i kafu. Mama dve aždaje Filipa i Zoe. Zahvaljujući njima počela sam da pišem blog o našim raznim dogodovštinama, roditeljstvu i mnogim super gadgetima za decu. Želim da vas nasmejem, da razbijem neke predrasude i podelim neki savet. Na mom blogu možete pronaći upravo takve tekstove, datume događaja za trudnice i decu, recepte, ideje za opremanje sobe, a vidite i zašto se baš zovem MomDIY.
View all posts by Jelena Savić →