SVAŠTARA #2 | Dama Od Marcipana

Posle malo duže pauze stižu nove preporuke iz Svaštare. Nadam se da ćete uživati.

 

KNJIGA: Prepiska (1948 – 1957 ) – Arijadna Efron i Boris Pasternak

 

Ovo je prva knjiga koju sam pročitala u 2018. godini, i ako se po jutru dan poznaje, biće ovo dobra knjiška godina. Kao što i sam naslov kaže ova knjiga predstavlja prepisku između Arijadne i Borisa u periodu Arijadninog izgnanstva u Sibir. Borisa Pasternaka ne treba posebno predstavljati, a Arijadna Efron je bila ćerka čuvene ruske pesnikinje Marine Cvetajeve. U predgovoru knjige nalaze se svi bitni istorijki podaci i činjenice koji će čitaocu približiti živote likova ove stvarne prepiske. I jedno i drugo su bili protivnici tadašnje vlasti u Rusiji i to je ono što ih je obeležilo i odredilo životni put.

Svako Arijadnino pismo predstavlja jedan mali književni biser. Ljubav prema stvaralaštvu njene majke, kao i stvaralaštvu Pasternaka je ono što ju je držalo u životu. Teški uslovi izgnanstva u Sibiru uticali su na Arijadnino zdravlje, ali ne i na stanje njenog duha. Ni u jednom trenutku ona se nije prepuštala apatiji i verovala je da će njenim mukama ubrzo doći kraj. Ova hrabra žena i umetnica pomilovana je 1955. godine kada se i vratila u svoju voljenu Moskvu i konačno srela svog velikog prijatelja Borisa.

loading…

 

FILM: Društvo mrtvih pesnika

 

Priznajem, sramota me jer sam ovaj kultni film tek sad pogledala (oprostite mi jer i nisam baš neki filmofil). Odavno sam čula za Društvo mrtnih pesnika (inače film je iz  1989.). Reći ću samo da glavne uloge tumače Robin Vilijams, Robert Šon Leonard i Itan Hok i ukoliko ste napravili isti propust kao i ja, što pre to ispravite.

 

 

SERIJA: Odvažne (The Bold Type)

 

Serija prati život tri devojke koje su zaposlene u modnom magazinu „Skarlet“. One su mlade, lepe, pametne i ambiciozne. Kroz deset epizoda prve sezone sve tri se susreću sa različitim izazovima kako na poslu tako i privatno. Smejaće se, plakati, svađati, isprobavati najnovije modne komade, proslavljati uz šampanjac na pauzi, a sve to pod budnim okom glavne urednice magazina Žaklin. U najkraćem, seriju bih opisala kao miks serije „Sex i grad“ i filma „Đavo nosi Pradu“, samo što Žaklin nije tako surova kao Miranda Pirsli. Priča je inspirisana životom Džoane Kols nekadašnje urednice američkog Kosmopolitena. Sjajna zabava za žensku ekipu.

 

MUZIKA: 2Cellos – Score

 

Ceo januar na repeat –u mi je poslednji album ovog sjajnog dvojca. Album pod nazivom Score je obrada filmske muzike. Naslovne numere iz Titanika, Kuma, Vatrenih kočija, Gladijatora, Igre prestola su samo neke od 14 kompozicija u kojima možete uživati. Inače, volim sve što ova dva pretalentovana momka odsviraju.

 

Šta vi preporučujete za trenutke uživanja?

Do sledećeg čitanja, slatke pozdrave šalje vam Dama od marcipana. 🙂


About Aleksandra Milivojević

Ekonomista i hedonista. U ljubavi sa knjigama, morem, čokoladom i parfemima. I kako stihovi jedne pesme kažu:“ ja se klonim svake štete, al' za frkom sam fanatik.“
View all posts by Aleksandra Milivojević →