JEDNOSTAVAN SAVET KAKO DA ORGANIZUJETE SVOJE VREME | Dama od marcipana

Na internetu, televiziji, u novinama, suvda, možete naći mnogobrojne savete na različite teme. Jedna od tih tema je i organizacija vremena, jer tu se krije ključ svakog uspeha. Zvuči jednostavno, a zapravo i jesta sasvim jednostavno. Pridržavajte se plana svojih obaveza i uspećete sve da postignete.
Savetodavci nas bombarduju sa hiljadu i jednim savetom, i dok ih sve pročitamo, poslušamo i primenimo zapravo nam ne ostane vremena da završimo svoje obaveze.

loading…

Sada ću se napraviti jako pametnom i reći vam da jedan jedini savet koji bi trebalo da poslušate jeste: ZAPIŠI SVOJE OBAVEZE!

Sve što vam je potrebno jeste planer ili najobičnija sveska (veselih boja, u mom slučaju :D). Svakog jutra, ili prethodne večeri, ako vam to više odgovara, zapišite ono što bi trebalo da obavite (ili naučite, ako ste đak ili student) toga dana. I nikako ne padajte u iskušenje da planirate stotinu stvari, jer to što ste ih zapisali ne znači da će se one same od sebe završiti. Odredite prioritete i obavite samo ono što je hitno, makar to bile samo dve stvari u toku dana (ukoliko vas zanima detaljnije tema odredjivanja prioriteta preporučujem vam da na internetu pretražite pojam Ajzenhauerova matrica). Ako budete redovno „trenirali“ svoje organizacione sposobnosti tako će te biti u stanju da se lakše držite spiska obaveza i da efikasno obavljate veći broj zadataka. Zapamtite da svi na raspolaganju imamo 24 sata. I naravno, najvažnija je disciplina. Ispoštujte ono što ste isplanirali i napisali. Na taj način ste ispoštovali sebe i svoje dragoceno vreme, jer štetu od vaših nagomilanih obaveza imate, prvenstveno, vi.

Planer koristim još od, čini mi se, osnovne škole. Zapisivala sam domaće zadatke koje treba da odradim, lekcije koje treba da naučim, datume zakazanih kontrolnih i pismenih, vreme probi hora…Sad ćete reći kako sam bila mala štreberka. Dobro, jesam, malo…Velika ljubav prema knjigama i planerima je jedino što je ostalo iz tih štreberskih dana :D.

Zapisivanje obaveza nije čarobni štapić, ali itekako utiče na produktivnost, i nemojte mi verovati nego olovku u ruke i isplanirajte dan pred vama. Verovatno mislite kako sam otkrila toplu vodu, ali zapamtite: BUDALA PAMTI, PAMETAN ZAPISUJE!

Do sledećeg čitanja, slatke pozdrave šalje vam Dama od marcipana. 


About Aleksandra Milivojević

Ekonomista i hedonista. U ljubavi sa knjigama, morem, čokoladom i parfemima. I kako stihovi jedne pesme kažu:“ ja se klonim svake štete, al' za frkom sam fanatik.“
View all posts by Aleksandra Milivojević →